|
|
IDOLearn - International Development Officers
Scopul proiectului IDOLearn este acela de a propune o soluție în întâmpinarea schimbărilor în ce privește rolul cadrelor didactice și formatorilor, prin crearea unui sistem european integrat de identificare, de evaluare și de recunoaștere a competențelor profesionale ale persoanelor responsabile cu dezvoltarea proiectelor în parteneriat.
Promovarea statutului profesional de cadre didactice și formatori responsabili cu dezvoltarea de proiecte prin parteneriate educaționale constituie o inovație care oferă structura și durabilitatea cooperării internaționale, precum și modele de practici de dezvoltare și formare profesională atât pentru cadrele didactice/ formatorii care lucrează în calitate de IDOs, cât și pentru elevi.
Ce oferă acest proiect?
- Identificarea a ceea ce s-a realizat până în prezent.
Proiectul pune la dispoziție o serie de rapoarte de cercetare referitoare la școli și la instituțiile educaționale: care sunt cele mai bune practici, ce tipuri de sisteme ale recunoașterii învățării non-formale și informale există în țările partenere, ce calificări/ competențe și nevoi profesionale au referitoare la activitățile internaționale și interculturale în desfășurare. Toate aceste date constituie baza proiectului, necesară dezvoltării unei cooperări internaționale și unui dialog intercultural cu instituțiile responsabile cu educația.
- Crearea unui sistem de validare a învățării formale și non-formale în cazul IDO
Proiectul identifică o metodă de recunoaștere și validare a competențelor și calificărilor pentru profesia de IDO. Profesioniștii de elită din școlile și instituțiile angajate în dezvoltarea internațională dețin deja multe competențe, adesea dobândite prin intermediul învățării non-formale și informale. Scopul acestui proiect este de a evidenția aceste competențe prin validarea calificărilor necesare profesiei.
- Crearea unui pattern european al competențelor, bazat pe calificări ale IDOs
Prioritatea proiectului IDOL este aceea de a dezvolta profile de calificare pentru IDO. Educația profesională răspunzătoare de dezvoltarea cooperării internaționale a școlilor și instituțiilor de formare are la bază, de cele mai multe ori, o educație/ formare mai puțin formalizată, "neoficială". Totuși, de-a lungul muncii de o viață, se acumulează cunoștințe prin învățare non-formală și informală. Proiectul nostru încearcă să schimbe experiența și buna practică prin identificarea, implementarea și recunoașterea învățării non-formale și informale în cooperare cu alte instituții europene care caută o soluție europeană integratoare.
- Realizarea unor evaluări bazate pe competențe
Proiectul IDOL realizează studii asupra standardelor care validează învățarea non-formală/ informală. Calitatea și viabilitatea acestor standarde trebuie să fie de cea mai înaltă clasă și armonizate cu practicile și cerințele din majoritatea țărilor europene. Această activitate este foarte importantă deoarece în zilele noastre învățarea non-formală există fără a fi validată corespunzător.
- Design-ul programului pilot de pregătire și pilotarea
Pentru a testa și pentru a garanta că activitatea realizată este de cea mai bună calitate, în această etapă a fost proiectat un program de formare. Programul a fost pilotat cu ajutorul a 60 de persoane reprezentative din Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, România și Marea Britanie.
- Diseminarea și valorificarea rezultatelor
Una dintre ideile principale ale acestui proiect este aceea de a crea soluții europene pentru validarea învățării non-formale, în special în cazul noii profesii, IDO. Diseminarea rezultatelor este foarte importantă. Împreună cu diseminarea și utilizarea rezultatelor, proiectul oferă sfaturi și sugestii pentru îmbunătățirea orientării și consilierii cu privire la validarea învățării non-formale/informale.
Parteneri:
- National Centre for Professional Development in Education - Finland
- AROI OI - Finland
- TEHNE- Centrul pentru Dezvoltare si Inovare in Educatie - Romania
- Norton Radstock College - United Kingdom
- National Board of Education - Finland
- Berufsfortbildungswerk des DGB GmbH - Germany
- Centre International d'Etudes Pedagogiques - France
- IDEC S.A.- Greece
- European Forum for Technical and Vocational Education and Training - Belgium
- Research Centre for Cultural Development - Italy
Site-ul proiectului: www.idolearn.net
|