Centrul pentru Inovare în Educație

Centrul pentru Inovare in Educatie   (TEHNE Romania)
TEHNE.ro   >   proiecte   >   LIFE2 - Key Competences in Life Skills (Competențe cheie pentru viață)Programe
Proiecte
Activități
Parteneri și colaboratori
Despre TEHNE
Centru de presă
Contact

LIFE2 - Key Competences in Life Skills (Competențe cheie pentru viață)


Proiectul „Key competences in life skills”, sau LIFE 2 pe scurt, îsi propune sa ajute tinerii sa-si dezvolte, pe parcursul învatamântului profesional, competentele si încrederea de care au nevoie la locul de munca.

O echipa de specialisti din organizatii si retele active în domeniul învatamântului profesional din Belgia, Danemarca, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, România si Spania va analiza si va actualiza pachetul LIFE Train the Trainer, elaborat în cursul unui proiect anterior, pentru a ajuta cadrele didactice sa integreze competentele pentru viata în învatamântul profesional. Proiectul este sustinut de Uniunea Europeana prin programul Leonardo da Vinci, care urmareste îmbunatatirea sistemelor de învatamânt profesional din Europa.

LIFE2. Dezvoltarea abilităților antreprenoriale și îmbunătățirea capacității de angajare. Pachet pentru formarea formatorilor

Disponibil pentru download în format pdf (4 Mb): (Click dreapta; Save Target As...)

De ce ar trebui sa fie integrate competentele pentru viata în învatamântul profesional?

Date fiind provocarile cu care se confrunta tinerii din toata Europa, care îi afecteaza în principal pe cei din medii dezavantajate, sunt necesare mai multe demersuri pentru îmbunatatirea capacitatii acestora de intrare pe piata muncii si pentru dezvoltarea de competente antreprenoriale precum creativitatea si inovarea, care sa-i ajute sa porneasca o afacere. Cercetarea initiala pe care am desfasurat-o ne-a aratat ca multi angajatori sunt de parere ca unii tineri nu detin în prezent competentele necesare pentru un loc de munca.

Când?

Proiectul se va desfasura în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2013.

Cine?

Vom lucra împreuna cu profesori din cadrul învatamântului profesional, profesori responsabili cu formarea cadrelor didactice, elevi si cursanti din învatamântul profesional, retele ale angajatorilor, organizatii care sprjina grupurile dezavantajate si factori de decizie/ factori de influenta la nivel de politici.

Cum?

Vom colabora cu aceste grupuri pentru a afla care sunt nevoile de formare, pentru a actualiza pachetul LIFE Train the Trainer si a testa modalitati inovatoare de desfasurare a activitatilor de formare în învatamântul profesional. Materialele de formare din cadrul LIFE 2 vor fi promovate în toata Europa si se vor analiza posibilitatile de includere a acestora în programele nationale de formare a cadrelor didactice.

Care sunt competentele cheie pentru viata?

Punând accentul în mod deosebit pe îmbunatatirea capacitatii de angajare pe piata muncii a celor care urmeaza învatamântul profesional, ajutându-i sa-si dezvolte competentele si încrederea necesare la locul de munca, proiectul LIFE 2 foloseste urmatoarele definitii ale competentelor cheie, bazate pe activitatea desfasurata de Grupul de lucru pentru competente de baza al Comisiei Europene, Platforma Societatii Civile Europene si proiectul initial LIFE. Aceste competente sunt utile persoanei în context profesional, personal, social si educational.

  • Abilitati matematice de baza: folosirea matematicii pentru a rezolva o serie de probleme în situatii din viata de zi cu zi.
  • Abilitati de scris-citit si comunicare: capacitatea de a exprima si a interpreta gânduri, sentimente si fapte atât în forma orala, cât si scrisa (ascultare, vorbire, citire si scriere) si de a interactiona lingvistic în mod adecvat.
  • TIC (competente digitale): folosirea cu încredere si în mod avizat (critic) a tehnologiei, internetului si mijloacelor electronice.
  • Abilitati interpersonale: toate formele de comportament necesare în acest context – a fi capabil sa participi în mod eficient si constructiv la viata profesionala si sociala si pentru interactiuni efective de tip persoana-persoana sau în grupuri/ echipe.
  • Folosirea limbilor straine: presupune principalele tipuri de abilitati de scris-citit si comunicare, precum si abilitati precum întelegerea interculturala.
  • Antreprenoriat: abilitatea de a produce schimbari ce tin de propria persoana si de a accepta, sustine si adapta inovatiile produse de factori externi. Aceasta implica asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni (pozitive sau negative), dezvoltarea unei viziuni strategice, stabilirea de obiective, îndeplinirea lor, motivatia de a reusi.
  • Cautarea unei slujbe: investigarea pietei muncii, scrierea CV-ului, pregatirea pentru candidaturi si interviuri.
  • A învata sa înveti: abilitatea de a-si organiza si adapta propria învatare, incluzând gestionarea eficienta a timpului pentru a rezolva probleme, a dobândi, a procesa si a evalua si a asimila noi cunostinte si a aplica noile cunostinte si competente în contexte variate.

Cum va puteti implica?

Pentru mai multe informatii si pentru a va implica în proiectul LIFE 2, va rugam sa contactati coordonatorul sau pe oricare dintre parteneri si sa consultati site-ul nostru www.life-2.eu.

Parteneri:

Website-ul proiectului: www.life-2.euTEHNE.ro   >   proiecte   >   LIFE2 - Key Competences in Life Skills (Competențe cheie pentru viață)
  ©   Centrul pentru Dezvoltare si Inovare in Educatie
 
  VPS Windows